13 Aralık 2015 Pazar

TARHANA ÇORBASI



Malzemeler
1,5 -2 kilo yoğurt
3 kilo olgun domates
3 Kilo kırmızı biber
3-4 adet kuru soğan 
1 Demet dereotu
1 Demet maydanoz
1 Demet taze nane
Tuz
Aldığı kadar un 

Hazırlanışı 
Kırmızı biberlerin çekirdekleri temizlenir. Ortadan ikiye kesilip yıkadıktan sonra tencereye alınıp bir su bardağı su ilave edin. Ocakta kaynatın ve kevgire alıp suyunu süzmesini bekleyin. Kabuklarını soyup kevgirden geçirin. Olgun ve yumuşak domatesleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın. Kevgirden geçirin. Kuru soğanları piyazlık doğrayın ve maydanoz dereotuyla naneyi yıkayıp ince ince doğrayın. Hepsini geniş bir kaba alın ve yoğurdu da ekleyip unu eleyerek üzerine tuz ile ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Katı bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp bırakın. 1-2 gün sonra mayalaşmaya başlayacaktır. Kabardıkca yoğurup gazını çıkartın. Mayalaşma süresi 5-7 gün sürer bu tabi havanın sıcaklığına bağlı. Benim tarhana yapma zamanim eylül ayının ortaları oluyor. 10- veya 12- gün sonra yani mayalaşması sona erdikten bir hafta sonra güneş alan bir yere masa üstüne temiz bir bez üzerine çıkartıp ince ince dizin. Kuruması için sürekli ters çevirerek kurutun. Sonra kevgirden veya robottan geçirin ve tekrar kurutun. 

Çorbanın yapılışı 

Malzemeler 

4 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı domates salçası
3 Diş sarımsak 
1 Çay kaşığı kekik 
5 su bardağı su
İsteğe göre servis yaptıktan sonra kaşar rendesi 
Tuz

Hazırlanışı 
Tarhanayı bir kasede 10 dakika ıslatın. Tencerede tereyağını eritip salçayı ekleyip suyu ilave edin. Üzerine tarhanayı ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Sarımsakları havanda iyice dövün. Çorbaya ekleyip karıştırın ve tuz ve kekik ilave ettikten sonra servis yapıp üzerine kaşar rendesi ekleyebilirsiniz. Veya fırınlanmış kıtır ekmek ile servis yapabilirsiniz.

Not : Arzuya göre tavuk suyu da ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder