25 Ocak 2015 Pazar

PATLCANLI SULTAN-İ KÖFTE



MALZEMELER

750 gr kuzu yada dana satır kıyması
2 adet kuru soğan
1 adet yumurta
4 dilim bayat ekmek içi ( 4  yemek kaşığı galeta unu)
6. Adet küçük patlıcan
2-3 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı tuz
Kaşar peynir rendesi üstü için

Sos için malzemeler

2 yemek kaşığı salça
2-3 adet domates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak dövülmüş
Kekik , kara biber tuz çok az toz şeker

Hazırlanışı 




1 ) Sapları kesmeden patlıcanlar soyulur ve daha sonra patlıcanlar tuzlu suda 10 -15 dakika bekletilir.
2 ) Dana eti ve kuzu etinden satır kıyması rendelenmiş soğan ve minik minik doğranmış sarımsak yumurta  karabiber tuz ve ekmek içini bir kaseye konulup iyice yoğrulur .
3) Patlıcanlar tuzlu sudan alınır ve yıkanıp kurulanır.
4) Kızartma tavasına sıvı yağ konulup bölünmemiş patlıcanlar kızartılır ya da fırında yumuşayana kadar közlenir veya ocakta közlenir. Yağsız olmasını isteyenler için fırında kabukları soyulmuş olarak közlenmiş tercihimdir. Daha sonra soğutulur ve kızartılmış patlıcanların fazla yağı havlu kağıtla alınır biraz tuz serpilir.
5) Köfte harcından bir parça alınır ve streç film üzerinde yada yağlı kağıt üzerine köfteler incecik açılır. Ortasına patlıcanlar konulur ve streç film yardımı ile sıkarak sarılır. Aynı işlemi patlıcanların hepsine uygulanır ve tepsiye dizilir. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 15- 20 dakika ön pişirme yapın ve üzeri hafif kızarana kadar fırında bekletin.
6) Bir tencerede bir çorba kaşığı sıvı yağ konulur. Sarımsak ve kekik ilave edilir. 1  yemek kaşığı salçayı ekleyin. Tuz, karabiber ve şekeri domates rendesini ekleyip sos hazırlayıp fırındaki köftelerin üzerine gezdirin. 5 dakika daha fırında pişirin. En son kaşar peyniri rendesini üzerine gezdirin hafif eriyince fırından alıp servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder