12 Kasım 2014 Çarşamba

KARIŞIK KURU DOLMA






MALZEMELER
10 adet kuru patlıcan
10  adet  kuru dolmalık biber
20 adet sarmalık asma yaprağı
2  adet  domates
3  adet sivri biber
6 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
Maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
4  diş sarımsak
Karabiber
Pul biber
Kuru nane
Kimyon
Tane sumak
Tuz
Zeytinyağı
 
Hazırlanışı
1) Kuru patlıcanları ve kuru dolmalık biberleri kaynar suyun içine atalım. Dolma biberleri ağızları açılana kadar ocakta bekletelim sonra çıkartıp suyunu süzüp yıkayalım.
2) Aynı şekilde sarmalık yapraklarıda kaynar suya atalım sudan çıkartıp soğuk suyla yıkayalım.
3) Bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlayalım. Bir kabın içine ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri, küçük küpler halinde doğranmış domatesleri , biberleri , yemeklik doğranmış kuru  soğanı, maydanozu , sarımsağı salçaları ekleyip en son baharatlarını zeytin yağını ve tuzu ekleyip elimizle bir miktar karıştıralım.
4) Karışımdan bir miktar alarak dolmaları dolduralım. Fazla doldurmadan ağız tarafını yapıştıralım. Yaprakları da aynı şekilde sıkı sıkı saralım.
 5)   Doldurduğumuz dolmaları ve sardığımız sarmaları tencerenin en altına yerleştirelim. Üstüne doldurduğumuz  dolmaları dizelim . Başka bir tencerede kaynatmış olduğumuz tane sumağın suyundan bir miktar su karıştırarak dolmaların üstüne ilave edelim. Dolmaların üstüne salçalı sos hazırlayıp dolmaların üstüne ekleyelim .
 6) Daha sora ilk başta harlı ateşte daha sonra orta ateşte pişirmeye bırakalım. En son kısık ateşte pişirmeye devem edelim. Suyunu çekene kadar pişirelim. Piştikten sonra dolmaları pişen tencerenin içinde 20 dakika dinlendirelim. Daha sonra servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder